Skład: Lactobacillus acidophilus (szczep śluzowy i nieśluzowy), Leuconostoc lactis, Mikroflora grzybków kefirowych
Wzmocnij odżywianie
Od pozostałych ukwaszonych napojów vitalakt odróżnia się tym, że zawiera więcej rzadkich składników odżywczych: aminokwasów, tryptofanu, cystyny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów pochodzenia naturalnego, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu. Z tego względu jest zalecany dla dzieci w okresie wzrostu. Vitalakt jest również wspaniałym stymulatorem odbudowy organizmu po chorobach, urazach i stresach.
Dla dzieci i dorosłych
Produkt ma korzystny wpływ na łaknienie i przemianę materii, normalizuje procesy trawienia, zapobiega chorobom przewodu pokarmowego, pomaga normalizować skład mikroflory jelit po przebytych chorobach. Vitalakt ma działanie immunostymulujące. Jest zalecany jako produkt do codziennego i dietetycznego spożywania dla dzieci od najmłodszych lat do dorosłości.
Vitalakt Vivo polecany jest dla:
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji,
- osób chcących poprawić odporność organizmu,
- osób z alergią,
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- dla osób pragnących schudnąć,
- osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny,
- osób w trakcie leczenia, szczególnie przyjmujących antybiotyki.
Przygotowanie jogurtu domowym sposobem

Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
- Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
- Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
- Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
- Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
- Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
PRODUCENT: dla VIVO Państwowy Zakład Doświadczalny Instytutu Produktów Spożywczych Akademii Nauk Rolniczych Ukrainy w Kijowie. Importer: Gama-Tech Leszek Marek Krześniak, Wojciechowskiego 39/39, 02-495 Warszawa
Przechowywać w temperaturze +2 do +8 stopni C*
Transport do 10 dni nie szkodzi produktom