Drodzy klienci, 
Już w niedługim czasie nasz sklep internetowy będzie znowu działał, trwają prace. Do tego czasu można zamawiać telefonicznie lub mailowo biuro@biomaniac.pl, tel. 71 7975010.



JOGURT STREPTOSAN VIVO - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

Nowy

Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego

Więcej szczegółów

9,00 zł

Więcej informacji

Skład: Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus faecium.

Sposób na drożdżaki i infekcje bakteryjne.

Jogurt przygotowany z Zakwaski Streptosan ma delikatny, bardzo przyjemny smak, nieco różniący się od pozostałych oferowanych jogurtów z linii Zakwaski. 

Streptosan śmiało można nazywać jogurtem 100-latków, a to ze względu na wprowadzenie do jego składu bakterii Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla prawidłowej biocenozy jelitowej długo żyjących stulatków w Abchazji. Szczep ten jest jednym z głównych składników jogurtów maconi i serów suluguni, znanych kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych.

Zawarte w produkcie szczepy bakterii tworzą środowisko niekorzystne dla dla drożdżaków i niekorzystnych bakterii, dlatego Streptosan warto stosować w przypadku gdy męczą nas infekcje bakteryjne (gronkowiec) i grzybicze (Candida). Skuteczność działania Streptosanu należy jednak wesprzeć odpowiednią dietą, którą warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Streptosan ze względu na swój przyjemny smak doskonale nadaje się do codziennej diety. 

Jogurt 100-latków

Wyróżniającą, charakterystyczną cechą streptosanu jest wprowadzenie do jego składu bakterii Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy jelitowej długo żyjących stulatków w Abchazji i jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.

Sposób na drożdzaki i infekcje bakteryjne

Produkt ma szereg zalet: zwiększoną zdolność do przeciwstawiania się czynnikom pobudzającym infekcje jelitowe i bakteriom gnilnym, zdolność zagnieżdżania się i aktywnego rozwoju w przewodzie pokarmowym. Zawarte w produkcie kultury bakterii tworzą niekorzystne środowisko dla drożdzaków i niekorzystnych bakterii.

Streptosan normalizuje przemianę materii, trawienie, pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i endokrynologicznego. Oczyszcza jelita z patogennej i gnilnej mikroflory, ma wpływ przeciwmiażdżycowy, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Streptosan jest szczególnie przydatny dla:

  • osób z infekcjami bakteryjnymi (gronkowiec),
  • osób z infekcjami grzybiczymi (Candida),
  • seniorów,
  • osób w trakcie leczenia chorób,
  • chcących wesprzeć mikroflorę jelitową w codziennej diecie,
  • chcących przeprowadzić oczyszczanie organizmu z toksyn i bakterii gnilnych.

Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem

 

 

Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
  1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
  2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
    • W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
    • Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
  3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
  4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
  5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

PRODUCENT: dla VIVO Państwowy Zakład Doświadczalny Instytutu Produktów Spożywczych Akademii Nauk Rolniczych Ukrainy w Kijowie. Importer: Gama-Tech Leszek Marek Krześniak, Wojciechowskiego 39/39, 02-495 Warszawa

Przechowywać w temperaturze +2 do +8 stopni C*

Transport do 10 dni nie szkodzi produktom

Opinie

Napisz opinię

JOGURT STREPTOSAN VIVO - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

JOGURT STREPTOSAN VIVO - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego

Napisz opinię

5 Inne produkty w tej samej kategorii: