Drodzy klienci, 
Już w niedługim czasie nasz sklep internetowy będzie znowu działał, trwają prace. Do tego czasu można zamawiać telefonicznie lub mailowo biuro@biomaniac.pl, tel. 71 7975010.



JOGURT SIMBILAKT VIVO Z LAKTULOZĄ - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

Nowy

Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego

Więcej szczegółów

Brak produktu w magazynie!

9,00 zł

Więcej informacji

Skład: Acetobacter aceti, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium animalis, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Propionibacterium freudenreichii, laktuloza.

Termin ważności: marzec 2015.

Sposób na zaparcia i patogenne drobnoustroje

Produkt jest dedykowany dla osób, które cierpią z powodu zaparć, oraz dla tych, którzy chcą odbudować mikroflorę jelitową. Skład Simbilaktu z laktulozą warto wyróżnić ze względu na obecność szczepu Lactobacillus acidophilus, czyli pałeczki kwasu mlekowego. Ten gatunek kultur bakterii nie ginie w wyniku działania soków trawiennych i dobrze zagnieżdża się w jelicie grubym. Ich obecność w jelitach hamuje wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych, powstrzymują procesy gnicia i fermentacji w jelitach.

Zawarta w produkcie laktuloza, nie jest wchłaniana w jelicie człowieka, i ma działanie przeczyszczające. W wyniku bakteryjnej przemiany laktulozy następuje przesunięci pH w okrężnicy w stronę kwaśną, co hamuje namnażanie się patogennych drobnoustrojów i powoduje bardziej korzystne warunki dla rozmnażania się prawidłowej mikroflory. Obecność laktulozy zmniejsza również wchłanianie amoniaku do krwi. Efekt ten jest stosowany w leczeniu encefalopatii, czyli przewlekłej niewydolności wątroby.

Cenny Acidophilus

W Simbilakcie do mikroflory Bifivitu dodano szczep Lactobacillus acidophilus, czyli pałeczki kwasu mlekowego. Ten gatunek bakterii kwasu mlekowego, nie ginie w wyniku działania soków trawiennych i dobrze zagnieżdża się w jelicie grubym człowieka. Produkty metabolizmu tych kultur bakterii mają szerokie działanie bakteriobójcze, hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych a także powstrzymują procesy gnicia i fermentacji w jelitach.

Laktuloza - sposób na zaparcia i patogenne drobnoustroje

Laktuloza, w przeciwieństwie do laktozy nie jest wchłaniana w jelicie człowieka. Zwiększa to ciśnienie osmotyczne laktulozy w jelitach i powoduje przejście wody do światła jelita, zwiększając objętość stolca, co powoduje działanie przeczyszczające. Ponadto, laktuloza docierając w niezmienionej postaci do światła jelita grubego jest przechwytywana i metabolizowana przez bakterie. Produkty bakteryjnej przemiany laktulozy powodują przesunięcie pH w okrężnicy w stronę kwaśną, hamują wzrost i namnażanie się patogennych drobnoustrojów i powodują powstawanie bardziej korzystnych warunków dla rozmnażania się pożytecznych mikroorganizmów.

Odciążenie wątroby

Laktuloza stymuluje w przewodzie pokarmowym wzrost, nie tylko bifidoflory ale i bakterii kwasu mlekowego. Bifidobakterie i Lactobakterie aktywnie fermentuję laktulozę w jelicie z wytworzeniem kwasów organicznych. Kwaśne środowisko, które zostało wytworzone w wyniku metabolizmu laktulozy przez bakterie w okrężnicy, hamuje procesy rozkładu, zmniejsza tworzenie się toksycznych produktów gnicia białek, zwłaszcza wytwarzanie amoniaku. W kwaśnym środowisku, większość amoniaku jest w postaci zjonizowanej (NH4 +) i jest słabo wchłaniana przez krew. Efekt ten jest powszechnie stosowany w leczeniu encefalopatii, przewlekłej niewydolności wątroby i alkoholowej choroby wątroby.

Simbilakt z laktulozą polecany jest dla:

  • osób cierpiących na zaparcia,
  • osób chcących odbudować mikroflorę jelitową.

Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem

 

 

Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
  1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
  2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
    • W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
    • Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
  3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
  4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
  5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

PRODUCENT: dla VIVO Państwowy Zakład Doświadczalny Instytutu Produktów Spożywczych Akademii Nauk Rolniczych Ukrainy w Kijowie. Importer: Gama-Tech Leszek Marek Krześniak, Wojciechowskiego 39/39, 02-495 Warszawa

Przechowywać w temperaturze +2 do +8 stopni C*

Transport do 10 dni nie szkodzi produktom

Opinie

Napisz opinię

JOGURT SIMBILAKT VIVO Z LAKTULOZĄ - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

JOGURT SIMBILAKT VIVO Z LAKTULOZĄ - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego

Napisz opinię

5 Inne produkty w tej samej kategorii: