Drodzy klienci, 
Już w niedługim czasie nasz sklep internetowy będzie znowu działał, trwają prace. Do tego czasu można zamawiać telefonicznie lub mailowo biuro@biomaniac.pl, tel. 71 7975010.



JOGURT ACIDOLAKT - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

Nowy

Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego

Więcej szczegółów

9,00 zł

Więcej informacji

Kultury bakterii do samodzielnego przygotowywania jogurtu. Skład: Lactobacillus acidophilus, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactococcus lactis ssp. diacetylactis.

Acidolakt polecany jest dla:

  • osób przyjmujących antybiotyki,
  • osób w trakcie leczenia chorób,
  • pragnących schudnąć,
  • chcących poprawić odporność,
  • dla dzieci od 6 miesiąca życia,
  • dla osób z alergią,
  • osób z infekcjami bakteryjnymi (gronkowiec) i grzybiczymi (Candida).

Bakterie acidofilne - właściwości

Zawawrte w produkcie specjalnie wyselekcjonowane bakterie acidofilne są bardzo wytrzymałe na niekorzystne działanie leków i żywności, co jest wyróżniającą się cechą tego produktu. Bakterie te dobrze aklimatyzują się w jelitach, i wytwarzają w organizmie duże ilości nieszkodliwych, ale silnie działających sustancji o właściwościach antybiotyków, które hamują wzrost mikroorganizmów chorobotwórczych, normalizują pracę przewodu pokarmowego i przywracają prawidłową mikroflorę jelit. W ten sposób Acidolact to doskonałe wsparcie dla naturalnej mikroflory, osłabionej np. działaniem antybiotyków. Bakterie acidofilne mają działanie przeciwzapalne, aktywują proces oczyszczania organizmu, neutralizują toksyny i osłabiają niekorzystne działanie pokarmowych metabolitów i leków.

Przy antybiotykterapii, chemioterapii i w trakcie leczenia

Bakterie acidofilne wykazują się dużą wytrzymałością, dzięki czemu są odporne na działanie większości antybiotyków, leków, w tym leków chemioterapeutycznych. Właśnie takie działanie acidofilnych kultur bakterii umożliwia wspieranie naturalnej flory bakteryjnej także w trakcie leczenia, a nie jak ma to miejsce zazwyczaj, po zakończeniu przyjmowania leków. Aby w trakcie leczenia zachować zdrową mikroflorę Acidolact najlepiej spożywać od pierwszego dnia przyjmowania leków.

Działnie przeciwzapalne

Mleko acidofilne ma działanie przeciwzapalne i stymuluje proces oczyszczania organizmu, neutralizuje toksyny i znosi skutki uboczne działania żywności i leków. Wszystko to sprawia, że Acidolact jest szczególnie pożyteczny dla osób w każdym wieku, u których występują procesy zapalne.

Dla dzieci i dorosłych

Od wielu lat Acidolact (mleko acidofilne) jest skutecznie wykorzystywany jako pożywienie dla niemowląt, także słabych i wcześniaków od 6 miesiąca życia.

Mleko acidofilne może być stosowane wraz z lekami oraz produktami spożywczymi.

Stosowanie miejscowe

Przy bakteryjnych i grzybiczych zakażeniach skóry lub błon śluzowych można podawać Acidolact miejscowo, w formie okładu. Na dotknięte chorobą miejsca nanosi się ukwaszony produkt mleczny i pozostawia na 5-15 minut. Okład można zrobić z użyciem gazika, bandażu lub waty. Miejsce po okładzie należy umyć zimną wodą bez mydła. Zamiast ukwaszonego mleka można użyć zakwaskę z buteleczki, którą rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej (wcześniej przegotowanej). Jednak zastosowanie ukwaszonego mleka daje lepsze wyniki.

Przygotowanie jogurtu domowym sposobem

 

 

Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
  1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
  2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
    • W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
    • Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
  3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
  4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
  5. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.

Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

PRODUCENT: dla VIVO Państwowy Zakład Doświadczalny Instytutu Produktów Spożywczych Akademii Nauk Rolniczych Ukrainy w Kijowie. Importer: Gama-Tech Leszek Marek Krześniak, Wojciechowskiego 39/39, 02-495 Warszawa

Przechowywać w temperaturze +2 do +8 stopni C*

Transport do 10 dni nie szkodzi produktom

 

Opinie

Napisz opinię

JOGURT ACIDOLAKT - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

JOGURT ACIDOLAKT - BAKTERIE PROBIOTYCZNE 0,5G

Żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego

Napisz opinię

5 Inne produkty w tej samej kategorii: