Kultury bakterii do samodzielnego przygotowywania jogurtu. Skład: Acetobacter aceti, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium animalis,Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. diacetylactis, Propionibacterium freudenreichii.
Dla dzieci od 6 miesiąca i dorosłych w każdym wieku
Bifivit - sprawdzony przez lata produkt, który jest używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku. Dzieci uwielbiają jego delikatny, mało kwaśny smak. Unikalne połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego wspomaga leczenie i jest profilaktyką różnych chorób, w szczególności przewodu pokarmowego, infekcji gronkowcem, alergii, skazy, chorób układu oddechowego, zaburzeń odporności i przemiany materii. Bifivit – odbudowuje zdrową mikroflorę jelit w dysbakteriozach i dysbiozach.
Bifivit należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych przez dzieci produktów mlecznych. Jest używany do karmienia niemowląt od 6 miesiąca życia oraz dzieci starszych. Od Bifivitu warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka. Długotrwałe stosowanie Bifivitu jako produktu profilaktycznego i wspomagającego leczenie w pożywieniu dla dzieci i dorosłych ułatwia zwalczanie chorób, w szczególności przewodu pokarmowego, infekcji gronkowcem, alergii, chorób układu oddechowego, zaburzeń metabolicznych i zaburzeń układu odpornościowego, itp.
Bifivit przywraca zdrową mikroflorą jelit przy dysbakteriozach i dysbiozach, wspomagając tym samym odporność, będąc wzmocnieniem dla organizmu i wsparciem w przywracaniu zdrowia.
Przyjazne człowiekowi bakterie wchodzące w skład Bifivitu aktywnie rozmnażają się w mleku, tworząc gęsty napój z ukwaszonego mleka o przyjemnym, łagodnym smaku i delikatnej konsystencji. Pożyteczne właściwości są uwarunkowane przez wysokie stężenia komórek pożytecznej mikroflory (bifidobakterie, laktobakterie bakterie kwasu propionowego, laktokoki) oraz ich pożyteczne metabolity (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy, itd.)
W skład Bifivitu wchodzą bifidobakterie, laktobakterie i różne szczepy bakterii kwasu propionowego. Bakterie te spełniają następujące funkcje:
Bifidobacterie:
- tworzą fizjologiczną ochronę dla bariery jelitowej. Zabezpieczają tym samym przed wnikaniem do wnętrza organizmu drobnoustrojów i toksyn;
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec chorobotwórczych i względnie chorobotwórczych mikroorganizmów;
- przez wytwarzanie organicznych kwasów tłuszczowych uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych i aktywacji przyściennego trawienia w przewodzie pokarmowym;
- syntetyzują aminokwasy i białka, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminy z grupy B : B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 – kwas nikotynowy, Bc - kwas foliowy , B6 - pirydoksyna;
- sprzyjają wzmocnieniu procesów wchłaniania jonów wapnia, żelaza czy witaminy D przez ścianę jelit;
Laktobakterie - pałeczki kwasu mlekowego:
- w swoich procesach życiowych wchodzą w złożone interakcje z innymi mikroorganizmami, wskutek czego stłumieniu ulegają patogenne bakterie gnilne i ropne, względnie patogenne mikroorganizmy, przede wszystkim z rodzaju Proteus, a także czynniki będące przyczyną ostrych infekcji jelitowych;
- podczas normalnego metabolizmu, są zdolne do wytwarzać kwas mlekow, nadtlenek wodoru, produkować lizozym i inne substancje o działaniu antybiotycznym: reuterynę, plantaritsin, lactocidine, laktolin;
- w żołądku i jelicie cienkim lactobakterie we współpracy z organizmem gospodarza są głównym mikrobiologicznym ogniwem tworzenia się kolonizacyjnej odporności, wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec patogennych mikroorganizmów chorobotwórczych i względnie chorobotwórczych;
Bakterie kwasu propionowego:
- stymulują wzrost flory Bifidobacterium, syntetyzują szerokie spektrum przeciwbakteryjnych składników, aktywnych przeciwko enetrobakteriom, bakteriom gnilnym, grzybom;
- aktywnie uczestniczą w procesie fermentacji węglowodanów, przy których gromadzą się kwas propionowy i octowy, zapobiegając namnażaniu się mikroorganizmów patogennych;
- przyczyniają się do produkcji i wchłaniania witamin, zwłaszcza witaminy B12.
Bifivit polecany jest dla:
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- dla dzieci od 6 miesiąca życia,
- chcących poprawić odporność,
- chcących odbudować mikroflorę w jelitach,
- osób z infekcjami bakteryjnymi (gronkowiec)
- osób z infekcjami grzybiczymi (Candida).
Przygotowanie jogurtu domowym sposobem

Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
- Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.
- Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
- Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.
- Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
- Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.
Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
PRODUCENT: dla VIVO Państwowy Zakład Doświadczalny Instytutu Produktów Spożywczych Akademii Nauk Rolniczych Ukrainy w Kijowie. Importer: Gama-Tech Leszek Marek Krześniak, Wojciechowskiego 39/39, 02-495 Warszawa
Przechowywać w temperaturze +2 do +8 stopni C*
Transport do 10 dni nie szkodzi produktom