Drodzy klienci, |
Brak produktów
Ostatnio przeglądane
Bulwy batata odznaczają się wysoką...
Nowy
Bulwy batata odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Jadalna część bulwy zawiera około 27,2-30,8% suchej masy, w tym: ok. 1,7% białka, 1,1% włókna 0,6% tłuszczu; 26,6% węglowodanów (w tym ok. 19% skrobi), 0,9% błonnika; 1,1% substancji mineralnych oraz witaminy: B1, B2, PP, C oraz b-karoten. Znaczna zawartość cukru (ok. 2,8%) powoduje, że bulwy są słodkie.
Warzywo to jest uważane za jedno z najbardziej odżywczych w przyrodzie. Dla porównania wartość odżywcza bulw batata jest o ok. 50% wyższa niż bulw ziemniaka. Jest to również znakomite źródło błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna bulw nie jest wysoka i wynosi 105 kcal/100 g świeżej masy bulw. Bulwy batata mogą być wykorzystywane w stanie świeżym i suszonym, produkuje się z nich mąkę, kaszę, makarony, cukier, syrop, alkohol, napoje, konserwy i krochmal. Są doskonałym surowcem dla przemysłu przetwórstwa spożywczego, zwłaszcza dla zakładów specjalizujących się w produkcji odżywek i zup dla dzieci, jak również produktów kandyzowanych.
SZCZEGÓŁY