Drodzy klienci, |
Brak produktów
Ostatnio przeglądane
Rzodkiewki zawierają one głównie...
Nowy
Rzodkiewki zawierają one głównie witaminy A, C i z grupy B oraz minerały takie, jak potas, siarka, cynk, fosfor i żelazo, którym zawdzięczają swoje prozdrowotne właściwości. Najlepiej jest jeść je od razu po zakupie, ale można również przechowywać je w lodówce. Należy jednak pamiętać, aby nie leżały w „mrozie” dłużej niż 2 dni. Później tracą już swoje właściwości.
Dobra dla serca, mięśni i mózgu
Potas, którego źródłem są m.in. rzodkiewki, to jeden z najbardziej niedocenianych „pomocników” naszego organizmu. Choć często o tym zapominamy, nieprzypadkowo nazywany jest „pierwiastkiem życia”. Odpowiednia dawka potasu reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi i rytm serca. Dotleniając mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Pierwiastek pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek.