Drodzy klienci, |
Brak produktów
Ostatnio przeglądane
UWAGA: NASZE RYBY I OWOCE MORZA NIE...
Nowy
ZAMÓWIENIA PROSIMY SKŁADAĆ OD PONIEDZIAŁKU DO CZWARTKU DO GODZINY 18:00
DORSZ DZIKI ma białe, delikatne mięso, które nadaje się do pieczenia, gotowania, duszenia czy grillowania. W formie wędzonej świetnie sprawdza się w różnego rodzaju pastach. Dorsz charakteryzuje się dużą zawartością białka o wysokiej strawności, jodu, selenu oraz witaminy B12. Mogą go jadać kobiety w ciąży, zaleca się go również osobom ze schorzeniami tarczycy.
Dorsz to bogate źródło SELENU, 100 g mięsa z dorsza ma 33,1 µg selenu, czyli pokrywa niemalże połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten pierwiastek. Ponadto ryba ta ma wysoką zawartość FOSFORU(203 mg), WIT B12 (0,91 µg), WIT A (12 µg) oraz WIT D3(0,9 µg)