Szanowni Klienci, 
Nasz sklep stacjonarny jest czynny codziennie:od poniedziałku do środy od 10:30 do 17:30 ,w czwartki i piątki od 10:30 do 18:30, w soboty od 10:00 do 14:00, w niedziele i święta jesteśmy nieczynni.

JAJA ZIELONONÓŻKI "L" BIO 10SZT

Nowy

Wartość energetyczna w 100 g: 139,00 kcal
Białko w 100 g: 12,50 g
Węglowodany w 100 g: 0,60 g
Tłuszcz w 100 g: 9,70 g

Więcej szczegółów

17,00 zł

17,00 zł za 10SZT

Więcej informacji

Zielononóżki to stara polska rasa kur, bardzo popularna w latach powojennych z uwagi na łatwość hodowli. Są to kury bardzo samodzielne w poszukiwaniu pożywienia i obdarzone silnym instynktem macierzyńskim. W każdym wiejskim gospodarstwie, na każdym wiejskim podwórku można było zobaczyć te kolorowe kury i ich bardzo malowniczych partnerów – koguty.

Przegrały bo mało jaj niosły
W latach siedemdziesiątych i kolejnych dziesięcioleciach XX wieku udział zielononóżek w hodowli systematycznie jednak spadał z uwagi na to, że znosiły one zaledwie 140-180 jaj rocznie. W tej konkurencji inne rasy kur z leghornami na czele wygrywały z nimi w przedbiegach znosząc jajka codziennie przez okrągły rok. Zielononóżki mają jednak cechę genetyczną, której nie mają inne kury. To znacznie obniżona zawartość cholesterolu – złego cholesterolu dostającego się do organizmu ludzkiego z pożywieniem.

To właśnie ten cholesterol 
Jedynym źródłem „złego” cholesterolu w naszej codziennej diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne, nawet te o dużej zawartości tłuszczu, cholesterolu nie zawierają. Zbyt duża zawartość „złego cholesterolu” w diecie może zwiększać poziom tego składnika w surowicy krwi, i powodować jego odkładanie w żyłach prowadząc do groźnych zmian miażdżycowych. Niektórzy ludzie mają zdolność podwyższonego spalania cholesterolu z żywności pochodzenia zwierzęcego, jednak dla większości jednym z zabiegów ochronnych jest ograniczenie dziennego spożycia cholesterolu do 300 mg.

Wygrywają bo ich jaja są zdrowe
Zielononóżka kuropatwiana jest przystosowana do chowu w warunkach naturalnych, a jej jaja charakteryzują się obniżoną zawartością cholesterolu. Jaja kur innych ras zawierają 578 mg cholesterolu w 100 gramach. Jaja zielononóżek mają go kilkadziesiąt procent mniej. Dla smakoszy jaj i wszystkich którzy zagrożeni są miażdżycą, to informacja o kapitalnym znaczeniu. Po latach niedocenienia, zielononóżki wracają do łask.

Opinie

Oceń 
2014-03-04

Ładne duże , żółtko piekne .

  • 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.

Napisz opinię

JAJA ZIELONONÓŻKI "L" BIO 10SZT

JAJA ZIELONONÓŻKI "L" BIO 10SZT

Wartość energetyczna w 100 g: 139,00 kcal
Białko w 100 g: 12,50 g
Węglowodany w 100 g: 0,60 g
Tłuszcz w 100 g: 9,70 g

Napisz opinię

30 Inne produkty w tej samej kategorii: